Păstrarea monedelor în colecții

Autor: Bogdan Florin Basarab

         Cea mai importantă “îndeletnicire” a unui colecționar de monede sau bancnote este aceea de a achiziționa cât mai multe piese rare și calitative la prețuri cât mai bune. Această  prioritate pune pe plan secund conservarea acestora. Din păcate, o parte a colecționarilor nu alocă suficient timp protejării monedelor intrate în colecție. Poate pentru unii nu este problema timpului, cât cea materială, în România lipsind cu desăvârșire magazinele de accesorii pentru numismatică, ceea ce face ca, achiziționarea acestora să fie foarte dificilă sau costisitoare.
        Nu de puține ori am văzut la unii colecționari piesele grămadă, fie în pungi de plastic, fie de hârtie, fie pur și simplu…într-o cutie. Monedele contemporane sunt mai puțin pretențioase, însă cele foarte valoroase merită și o stocare pe măsura acestora.



        Cele mai întâlnite sunt plicurile din carton autoadeziv sau care se capsează. Aceasta este o modalitate practică de a păstra monedele în clasoare sau în cutii. O altă modalitate de păstrare a monedelor este aceea de a le pune în capsule din acril. Acestea conferă o mai bună protecție, cel puțin din punct de vedere mecanic. Foarte răspândite sunt și foile de clasor cu buzunare mai mici sau mai mari, pentru diferitele dimensiuni ale monedelor. Pentru cei care păstrează monedele în capsule, este recomandată folosirea unor cutii dedicate sau așezarea acestora în rânduri, cu protecție între ele, pentru a se evita zgârierea capsulelor, fapt care le-ar face inestetice.


        Orice modalitate alegeți, nu uitați că nu este importantă doar achiziția pieselor, ci și conservarea acestora. Printr-o depozitare necorespunzătoare monedele se pot deteriora foarte repede, reducându-se foarte mult valoarea numismatică. Alți factori importanți sunt temperatura și umiditatea la care sunt expuse monedele, precum și contactul chimic cu diverse substanțe sau grăsimi. Pentru manipularea monedelor folosiți întotdeauna mănuși speciale. În cele câteva imagini, va exemplific cum păstrez eu monedele. Recunosc că modalitatea preferată este conservarea în capsule de acril…dar fiecare cu preferințele sale.


       Spor la colecționat și nu uitați: respectați fiecare monedă – unele au o istorie deja formată, altele vor deveni istorie – dacă aveți grijă de ele.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monede din argint false – 14 modalități de identificare a falsurilor

Misterul bancnotelor "false" de 10 lei – False sau nu?