Monede care au circulat pe teritoriul țării noastre – Monedele Sadagura


Autor: Bogdan Florin Basarab
 
     Pentru că acest blog își propune să trateze subiecte diverse legate de colecțiile personale, printre care și numismatica, vă aduc în prim-plan câteva informații despre monede care au circulat pe teritoriul țării noastre în perioada 1772-1774. Din păcate, fotografiile ce prezintă piese din colecția personală, nu sunt foarte reușite, fiind făcute în grabă cu telefonul mobil. Aceste imagini prezintă două monede din 1773 și 1774.
      Monedele Sadagura sunt primele monede comune ambelor Principate Române (Moldova și Muntenia) și au fost puse în circulație, în timpul Războiului ruso-turc din 1768-1774, de către armata de ocupație rusă din Moldova și Țara Românească, condusă de mareșalul Piotr Rumianțev-Zadunaiski.
     În timpul războiului ruso-turc (1768-1774), încheiat prin Pacea de la Kuciuk-Kainargi, mareșalul Piotr Rumianțev-Zadunaiski - comandantul trupelor de ocupație rusești în Moldova și Țara Românească - a luat măsuri de organizare pe linie economică și fiscală a celor două principate. El a inițiat baterea unor monede care să aibă curs în cele două provincii românești, denumite de numismați monede Sadagura. În anul 1770, a fost deschisă pe moșia aventurierului baron Nicolae Gartenberg (Sadogurschi) din orașul Sadagura, aflat în apropierea orașului Cernăuți, o monetărie ce a bătut piese cu valoarea nominală exprimată în parale, copeici și denghi. Monedele emise acolo urmau să aibă exprimată valoarea nominală atât în valută turcă, precum și în cea rusească.
    Înainte de punerea acestora în circulație, în anul 1771 s-au executat o serie de probe monetare, cu cifrul împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei după care s-a ajuns la tipul oficial aprobat, purtând pe avers stemele celor două Principate Române, iar pe revers valoarea nominală și anul de emitere. Materialul din care au fost fabricate monedele a fost bronzul provenit din tunurile capturate de la turci. În 1771 au fost emise primele piese de circulație, cu valorile nominale de o para / 3 denghi, care purtau pe avers stemele celor două principate, iar pe revers valoarea nominală și milesimul 1771, precum și monede de probă.






    Monedele tip Sadagura au circulat atât în Moldova, cât și în Țara Românească între anii 1772-1774, iar după retragerea trupelor rusești din Principatele Române în anul 1774 ele au ieșit din uz.
    Sadagura (în ucraineană Садгора; în poloneză Sadagóra; în idiș סאדיגורא Sadigora, sau Sadiger, în germană Sadagora) este un fost oraș din regiunea istorică Bucovina, situat la aproximativ 6 km nord-est de orașul Cernăuți din Ucraina. În anul 1965 Sadagura este încorporată în cadrul orașului Cernăuți, devenind cartier și formând (împreună cu fostul sat Lențești) raionul Sadagura, în prezent unul dintre cele trei microraioane ale Cernăuți-ului. Fosta localitate este atestată documentar în anul 1770.
    În imaginile preluate din mediul virtual, se prezintă Palatul din Sadagura  (o fostă casă evreiască) și Sinagoga hasidică din Sadagura.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monede din argint false – 14 modalități de identificare a falsurilor

Păstrarea monedelor în colecții

Misterul bancnotelor "false" de 10 lei – False sau nu?