Primele monede aniversare emise de BNR în 2019

Autor: Bogdan Florin Basarab

    Banca Naţională a României a lansat luni, 7 ianuarie 2019, în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), o monedă din argint şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
    Conform unui comunicat al BNR, aversul monedei din aur redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene; inscripţia în arc de cerc 'România', valoarea nominală '100 Lei', stema României şi anul de emisiune '2019'.
    Aversul monedei din argint redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene; inscripţia în arc de cerc 'România', valoarea nominală '10 lei', stema României şi anul de emisiune '2019'.
    Aversul monedei din tombac cuprat redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene; inscripţia în arc de cerc 'România', valoarea nominală '1 Leu', stema României şi anul de emisiune '2019'.
    Aversul monedei din alamă pentru colecţionare, redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene; inscripţia în arc de cerc 'România', valoarea nominală '50 Bani', stema României şi anul de emisiune '2019'.
    Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat şi din alamă) prezintă o compoziţie ce conţine logo-ul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi inscripţia circulară, Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al BNR.
    Tirajul este de: 250 de seturi de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat); 250 monede din argint; 5.000 monede din alamă, pentru colecţionare. Preţurile de vânzare sunt: 1.965,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare; 325,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare; 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecţionare.
    Monedele din aur, argint, tombac cuprat şi monedele din alamă, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au putere circulatorie pe teritoriul României.
    Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur, argint, tombac cuprat şi a monedelor din alamă, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, s-a realizeazat prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
    Grafica de pe aversul acestor monede seamănă foarte mult cu grafica de pe reversul monedelor emise în anul 2017 cu ocazia împlinirii a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Pentru comparație, vă prezint imaginile celor două monede, aflate în colecția personală.
    Cum era de așteptat, seturile numismatice s-au epuizat în prima zi. E drept, este o informație neoficială, de fapt sunt informațiile culese de pe blog-urile de specialitate, de la alți colecționari, care au stat la cozi câteva ore pentru achiziția acestor piese. BNR a vândut doar două monede fiecărui cumpărător, dacă ne referim la cele din alamă și argint. În cazul setului de 3 monede, nu dețin informații legate de numărul vândut fiecărui cumpărător.
    Și tot conform așteptărilor, din păcate, prețurile vor înregistra o "explozie" în următoarele zile, ca și în cazul monedelor și bancnotei emise cu ocazia Anului Centenar pentru România.

    Ca să închei într-o notă amuzantă, vă propun și o imagine cu un anunț ieșit din comun, referitor la una dintre monedele emise la 7 ianuarie 2019...să vezi...și să nu crezi... de la 10 lei la 380, e drum lung! Imaginația unui "colecționar" din Cluj...nu are limite!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monede din argint false – 14 modalități de identificare a falsurilor

Păstrarea monedelor în colecții

Misterul bancnotelor "false" de 10 lei – False sau nu?